Съобщения

Днес в район „Западен“ приехме скъпи гости – ученици от 9-ти и 10-ти клас от специалност „Публична администрация“ в СУ „Черноризец Храбър“. Децата получиха възможност да видят как на практика се извършва административното обслужване в районното кметство и да се запознаят в детайли с работата на служителите в район „Западен“.
Благодаря на учениците за визитата и за интересния разговор, който проведохме. За пореден път се убеждавам, че в България има много будни млади хора, които ми вдъхват увереност, че ни чака по-добро бъдеще. Както казах и на учениците, вратите на районното кметство са винаги отворени за тях.

Награда за победителите

Учениците от VІ „а“ клас дадоха начало на лятната си ваканция с едно вълнуващо приключение, което си извоюваха  като награда за победата в градското състезание „Народните будители“. Шестокласниците, учители и представители на Зонта клуб и Ротари клуб – Пловдив се докоснаха до светостта на Рилската обител,  магията на Рупите и вървяха по стъпките на Самуиловите войници близо до с. Ключ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вечер на Математиката в СУ „Черноризец Храбър“

На 11 май 2017г.  в залата на училището се проведе Вечер на Математиката  с  ученици от 5 и 6 клас, изучаващи рзширена подготовка по предмета.

Пред  ръководството на училището, пред своите учители ,  съученици и родители, учениците демонстрираха своите знания и умения по любимия си предмет. Чрез наученото от тях, те защитиха мотото на празника Математиката е царица на науките.

Учениците бяха разделени на два отбора, като празника премина през няколко етапа: Щафетна задача, в която учениците  показаха умения за пресмятане и с новите числа, изучени през тази учебна година. Втората задача беше еднаква и за двата отбора, но всеки я реши със знанията, които имат до момента – нарича се футболна топка. В третия етап учениците демонстрираха  знанията си по геометрия и приложенията им в практиката. И накрая се завърши с математическа кръстословица. Бяха подготвени и забавни задачки-закачки към публиката, които повишиха градуса на настроението. Освен решенията на задачите отборите, бяха подготовили и представиха интересни презентации: с математически цитати, с техните проекти през годината, за патроните на своите отбори – Евклид и Декарт, за ремонт на стая…

Празника мина неусетно и забавно, както за учениците-участници, така и за всички гости. Преподаватели и участници останаха много доволни, защото  показаха, че  науката Математика не е трудна и скучна, а точно обратното – тя е всеобхватна, интересна, полезна и забавна!

Вечер на математиката

 

Концерт “От деца за деца” в СУ “Черноризец Храбър”

На 10 май 2017 г. имахме удоволствието да присъстваме на Концерт “От деца за деца” в СУ “Черноризец Храбър” . Насладихме се на музикалното изкуство, поднесено ни по един прекрасен начин от ученици от НУМТИ “Добрин Петков” гр. Пловдив.  Талантливите музиканти запознаха своите връстници с различни инструменти и техните възможности. А нашите второкласници от двете ни вокални групи приверстваха гостите с песни.

Отправяме специални благодарности на колегите и техните ученици, че ни направиха част от едно изкуство, което обединява всички деца, всички поколения, всички хора – музиката!


 

Детско полицейско управление

На 5.05.2017 г. учениците от III“а“ клас като участници в Програмата „Детско полицейско управление“ посетиха V РУ  – гр. Пловдив. Запознаха се с  реда и начина на работа на полицейските служители. Изнесена бе лекция от полицейски инспектор Ганчо Иванов и инспектор Детска педагогическа стая Дарена Иванова във връзка с превенция на престъпленията, извършвани в интернет пространството. Връчени бяха грамоти от Областна дирекция на МВР гр. Пловдив на отличените в конкурса за картина на тема: „Аз и Детското полицейско управление“: II място – Иван Вягов ; III място – Мартин Иванов. Всички ученици получиха полицейски шапки с надпис „Детска полицейска академия“ и спортни атрибути.Приказката – забавление, знание и поука за учениците, вдъхновение и удовлетворение за по-големите ученици и учителите.

Защо вече втора година приказката на английски език триумфира в междучасия и извънкласни форми?

Без значение дали е през декември, април или май, дали е вълшебна или не, тя се очаква с нетърпение и винаги сближава – малките с големите, учениците с учителите. Прочетена, разказана, оцветена, изиграна, подредена в пъзел от картини  или представена на интерактивна дъска, тя е спойващ  елемент в общуването на английски език и укрепва приемствените връзки между поколенията.

По традиция и тази година прочитът на книжка на английски език продължи да радва всички участници, а Коледната фиеста беше пиршеството на „интерактивната дъска“.

Очаквайте ни следващата година с нови изненади!

Снимки от срещите през декември с „Истории по Коледа“  и през април с „Червената шапчица“ и „Сливи за смет“  може да разгледате тук.
Вечер на литературните таланти в училище „Черноризец Храбър“

Малкият принц и лисицата, Хитър Петър и други фолклорни герои, обичаят Еньова буля оживяха снощи на сцената на галерия „Тракарт“. Там се проведе литературния празник на училището, в който участваха ученици от 5-ти и 6-ти клас.  Малките актьори бяха вдъхновяващи и основателно заслужиха аплодисментите на публиката.Освен драматизирани откъси от изучавани художествени произведения , децата представиха и своите лични творби, с част от които участват в различни литературни конкурси.Особено вълнуващо бе представянето на петокласничките, които пресъздадоха част от ритуалите за празника Еньовден.Тържеството завърши с песента „Къде си, вярна ти любов народна“, която въодушевено подеха участници, родители и гости на вечерта.

Благодарим за присъствието на приятеля на нашето училище  Савина Петкова – председател на Общински съвет-гр. Пловдив.

СУ ,,Черноризец Храбър“ участва за първи път на Данониада

Всеизвестен факт е, че нашето училище е дом на много малки и големи футболисти от различни футболни клубове.  За нас бе истинско предизвикателство да съумеем да подберем само 12 петокласници за участие в единствения официално признат  от FIFA Международен турнир за деца до 12- годишна възраст.

Изборът беше труден, защото активнотрениращите футбол в различни клубове бяха над двадесет. Още по-трудна  беше задачата да обединим децата – противници във футболното първенство, и да ги направим един отбор, с обща цел – отбора на СУ ,,Ч. Храбър“.

След  двуседмични  занимания направихме селекцията от 12 играчи и регистрирахме официално отбора.

Препятствието, през  което преминахме беше това , че четири дни преди турнира четирима  от основните ни играчи предпочетоха да играят с клубния си отбор. Бяхме разочаровани и се чувствахме предадени. Изгубихме смисъл и оптимизъм.  Беше трудно , но тогава любовта и дългът към децата те вдигат на крака. Нямаш право да разочароваш  останалите осем,  а напротив –  трябва да им покажеш , че силните никога не се отказват и остават верни докрай.

Момчетата ни излязоха на терена без резерви и играха със самочувствие!

Играч на деня безспорно беше Ангел Димитров от 4 г клас , който въпреки  че играеше с една година по-големи съотборници и противници, пое най-трудната позиция на плеймейкър  и обедини отбора  с блестяща игра.

Голмайстор беше Танер Аптов от 5в , но по-важното е, че целият ни отбор се представи достойно,  като записа победа с  4:0 и загуба с 2:3 в последната минута.

Гордеем се с вас, момчета! Благодарим ви, че избрахте лилавите фланелки и показахте, че в честната и чиста игра победители са всички, победител е спортът!

Лекоатлетическият отбор на СУ,,Черноризец Храбър“  спечели 3 и 4 място в отборната надпревара на Ученическите игри 2016/2017

На 18 март училището ни участва на Общинските  Ученически  Игри по Лека атлетика, където имаше рекорден брой участници за последните 10 години. Нашето училище участва  в две възрастови групи: момичета и момчета от  5-7 клас и девойки от 8 -10 клас.

Отборите ни се представиха отлично!

Момичетата от  5 до 7 клас  спечелиха четвърто място отборно , а девойките от 8 до 10 клас –  трето място.

В идивидуалното класиране  отбора ни от девойки в състав: Мартина Писачева, Наталия Грозева, Златка Райчева и Александра Коларова спечелиха  овациите и симпатиите на публиката на стадион Пловдив. Те извоюваха  7 призови места от 7 дисциплини:

100 метра гладко бягане – 1м. Александра Коларова; 2м. Мартина Писачева

200 метра гладко бягане – 1м. Мартина Писачева

400 метра гладко бягане – 2м. Златка Райчева

Скок дължина- 3м. Наталия Грозева

Скок височина – 3м. Александра Коларова

Щафета 4х100 метра – 1м. Н.Грозева, М. Писанчева, З. Райчева, А. Коларова

Кулминацията на деня беше образцовото бягане на отбора на СУ,,Черноризец Храбър“ в щафетата 4х100 метра и спечелването й с  време от  57 секунди.

Звездата на деня безспорно беше Александра Коларова от  6  клас, която се състезава в двете възрастови групи и спечели  6 призови места от шестте дисциплини, в които участва.

Аз, като техен учител,  бях изключително горда и въодушевена от тяхното представяне. Вярвам, че догодина ще бъдем много по-добри, ще отидем на националните финали и ще представим училището ни подобаващо!

Поднасяме своите благодарности към треньора – Николай Атанасов от СКЛА Локомотив Пловдив за доброто партньорство и отлична работа.

 

 

Ученици се обучават успешно по програма „Разумни финанси“

За втора година наши ученици, се обучават успешно по програма „Разумни финанси“ на JA България и МетЛайф. В края на обучението бяха класирани Таня Гешева- от 11а и Петър Иванчев от 10а клас. Те участваха във финансовото предизвикателство „Иновационен лагер”. В конкуренция с ученици от 18 училища от София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца, нашите възпитаници бяха креативни и много убедителни в представянето си. Таня Гешева спечели първо място.
Наши ученици взеха участие и в Бюджетно състезание по „Лични финанси“ за ученици от 8 и 9 клас от цялата страна, на което Веселина Чирпанлиева 8б клас – спечели 1 място, а  Теодора Димова 9а клас – 2 място.


 

По инициатива на Ученическия парламент се организира конкурс за избор на талисман на училището. Гласуването бе чрез „харесване“ на предложените рисунки във фейсбук страницата ни и това определи победителя. С рисунката събрала най много гласове бяха изработени магнитчета, които зарадваха всички първолаци на един от най-незабравимите дни за тях – Празника на буквите.

 

Деца от 1  клас на СУ „Черноризец Храбър” играха на развален телефон с жените от Дома за стари хора

Тефтерчета с пожелания на първолаци зарадваха възрастните дами от Дома за стари хора „Св. Василий Велики“. Играта „Развален телефон” върна възрастните хора към детските години. В крайна сметка началната реплика „Ще ни научите ли да играем хоро” стигна до края без промяна, след което малките гости и домакините се впуснаха в ритъма на танца.

Кое обичат децата повече- игрите или приказките?- среща с писателя Николай Райков

Кое обичат децата повече- игрите или приказките?
Вече не се налага да правят този труден избор, разбраха второкласниците от СУ“ Черноризец Храбър „.
Г- жа Георгиева и Г- жа Чалъкова подадоха ръка, а Тумбалумбанчо подаде лапичка и всички заедно поеха към „Голямото приключение на малкото таласъмче“.
Срещата с българския писател Никола Райков, издаван и награждаван за научнофантастичните си разкази и автор на прекрасни детски приказки- игри, остави незабравим спомен у малките читатели- приключенци.

  

Музикален поздрав към майките за 8 март

На 08.03 учениците от 1ж клас и децата от Вокална група „Гласовете на България“ с ръководител Виолета Христова направиха музикален поздрав към своите майки.

Уважаеми родители, каним Ви на родителска среща на 27.02.2017 год. от 18:00 часа за учениците от 1 до 12 клас.

 

 

Сребърен медал на турнир по шах спечели ученичка от III клас

На 19.02.2017 година -неделя, в хотел Лайпциг, се проведе 38 ми Шахматен турнир „Еверест “ 2017.
В него участваха група от 4 деца от шахматния клуб към училището. Учениците постигнаха отлични резултати, а сребърен медал в категорията момичета – III клас, спечели ученичката от III „в“ клас Михаела Арбалиева.

 

Седмица посветена на почитта ни към
Васил Левски

Съратник и помощник на Васил Левски е бил Паньо- дядо на дядото на Дарина Желязкова от II а клас в училище „Черноризец Храбър“. Васил Левски се е укривал в къщата на дядо Паньо, където са се провеждали заседанията на Тайния Революционен Комитет. Историята за смелостта на тези българи се предава от поколение на поколение в рода на Дарина.

Презентация за Васил Левски с интерес наблюдаваха ученици от II а и II г клас.За нас е гордост, че паметта на Левски е жива и успяваме да я съхраним с все същия плам.

 

Ученици от 1 в клас участваха в Коледна работилничка

Учениците от 1 В клас участваха в Коледна работилничка. По повод наближаващите празници гостуваха в библиотека- кв. Тракия, където с природни материали и със сръчни ръчички си направиха красиви сурвачки.

img_20161215_151228605 img_20161215_154025736img_20161215_152655962
img_20161215_154706841 img_20161215_155226411 img_20161215_160757979

 

 

 

 

 

 

 

 


Със заря и пред безброй щастливи детски очички
СУ „Черноризец Храбър“ запали коледните светлини

 

За трета поредна година учениците  от  СУ „Черноризец Храбър“  спазиха традицията и запалиха коледните светлини в училището. На  тържеството участваха деца, които пееха, танцуваха и рецитираха коледни стихчета.  Развълнуваните ученици заедно отброиха секундите до запалването на светлините на коледната елха и завършиха празника, като извиха едно китно българско хоро.

 

15337376_1564861220207737_7910217393408990336_n15192670_1564861270207732_2176735009705233325_n

15337600_1328018713906888_176029154498822633_n

15192579_653211844860815_8057342948654122036_n


С топлота в сърцата учениците от СУ „Черноризец Храбър“ почетоха Въведение Богородично – Деня на християнското семейство

 

На 21.11.2016 г. голямото семейство на СУ „Черноризец Храбър“ отбеляза светлия християнски празник с много вяра, сплотеност и благодарност. Ученици от втори клас разиграха сценки, рецитираха стихове и пяха песни. От сцената лъхаше семейна топлина и уют.

 

Ден на християнското семейство 2016

Децата със СОП, техните ресурсни учители и психолога отпразнуваха Деня на християнското семейство. Припомниха си за ценностите- любов, уважение и почит заедно с родители, баби, дядовци и ръководството на СУ „Черноризец Храбър“. Наш гост беше и отец Ангел, който благослови децата.

 

Ден на християнското семейство 2016- 2

Ученици от СУ „Черноризец Храбър“ бяха мениджъри за един ден

 

На 17.11.2016 г. се проведе „Мениджър за един ден“- инициатива на JA Bulgaria, в която се включиха ученици от СУ „Черноризец Храбър“- Пловдив. Петър Абрашев- управител на магазин „Технополис“. Виктория Велева- управител на магазин „Практикер“. Иванка Павлова- експерт в Държавен архив.

Ученици от СУ "Черноризец Храбър" бяха мениджъри за един ден

Интервю за работа

На 17.10. 2016 г. от 15:00 ще, се проведе интервю с одобрените кандидати за длъжността учител по Музика.

 


14470983_1326025254074176_1925560347_n

Интервю за работа Ученичка от СУ „Черноризец Храбър“ с високо отличие на изпита Cambridge English Starters

Ученичката Евелина Стойкова от 4 а клас в училище „Черноризец Храбър“ получи пет значки на състезанието Cambridge Young Learners English (YLE) Starters. Състезанието по английски език се проведе в гр. София през Юни и бе разделено в три категории: писане, слушане и говорене, на които ученичката получи отличен резултат.  Желаем на Евелина още много бъдещи успехи и награди.

 


Учители от СОУ „Черноризец Храбър“ представиха свои добри практики на Традиционните Национални педагогически четения

 

Традиционните Национални педагогически четения се проведоха от 22 до 24 юни 2016г. Домакин на събитието беше Регионалният инспекторат по образованието Сливен, а организатор е Център „Хуманна педагогика“  с председател проф. д-р Емилия Василева и гл.ас. Марияна Косева. За единадесети път този голям форум събра преподаватели, директори на училища, началници на РИО в желанието им да споделят по между си добри педагогически практики.

Сред официалните гости на откриването на XI-те Национални педагогически четения под мотото „Да запазим усмивката в училище“ бяха областният управител Татяна Петкова, кметът на община Сливен Стефан Радев,  Пенка Иванова от Министерство на образованието и науката, Еленко Начев – началник на РИО – Ловеч, директор на издателство „Аз Буки“ Надя Кантарева – Барух и още много други. Над 100 души участваха в тридневния форум. Той беше открит от д-р Бисерка Михалева – началник на РИО – Сливен, а проф. Пенка Иванова припомни, че учителят не само дава знания, той извисява и вдъхновява.

СОУ „Черноризец Храбър“ беше представено от учителите Ралица Рангелова и Росица Якова. Те презентираха педагогическата практика, която прилагат, за да събудят удоволствието от четенето у децата. Най-голям интерес в представянето им предизвикаха читалните и сцените на открито, етажерките със свободен достъп за книги „Аз чета“ и ръчно изработената „Книга на класа“. Учители от Ловеч изразиха възхищението си, като казаха, че са в очакване да се монтира в града им първата и единствена „Читалня на открито“, а  СОУ „Черноризец Храбър“ може да се похвали с  четири такива.

Общо 56 учители от I клас до IV клас представиха доклади за своята работа в училище и споделиха добри практики със своите колеги. Всички доклади можете да намерите публикувани в сборника „Моето педагогически ежедневие“ от 2016г.

Национални педагогически четения

Игри и забавления в нашата лятна занималня

 

Игри и забавления в лятната занималня

Мажоретките на „Черноризец Храбър“ на фестивала „Слънчева Бесапара“ – Пазарджик – 2016 година

 

Момичетата на СОУ ”Черноризец Храбър” се завърнаха с нови трофеи от Шестия национален фестивал „Слънчева Бесапара”- Пазарджик.
Мажоретките, с ръководител г-жа Магдалена Богоева, показаха отново своите танцувални умения пред журито и многобройна публика и се завърнаха с купи, медали и грамоти. В тазгодишното шесто издание на Фестивала се включиха над 400 мажоретки от 12 града, разпределени в четири възрастови групи.
Фестивалът започна на 10 юни 2016 година с грандиозно дефиле по централния булевард на Пазарджик, след което момичетата се състезаваха в категорията Марш-парад, където заслужено бяха аплодирани и спечелиха ІІ-ро място.
През втория състезателен ден, талантливите мажоретки участваха в композиция с батони. Първо място за училището спечелиха момичетата от четвърта възрастова група.
Те обещават, че ще продължават да споделят с нас бъдещите си изяви!

Поздравления за момичетата и тяхната ръководителка Магдалена Богоева!

Мажоретките на „Черноризец Храбър“ на фестивала „Слънчева Бесапара“ – Пазарджик – 2016 година

Ученици от 2 клас отбелязаха завършването с посещение на Природонаучния музей

 

Ученици от СОУ „Черноризец Храбър“ отбелязаха завършването на II клас с посещение на планетариум и среща със саванен варан, риби, водни костенурки и много други обитатели в Регионален природонаучен музей- Пловдив. Те научиха къде се намират съзвездията „Голяма мечка“, „Близнаци“ и „Орион“ и кои са техните най-ярки звезди. Разбраха и каква е еволюцията на телескопа, създаден от Галилео Галилей, до наши дни.

13341973_1392593994101086_333641268_n природонаучен музей2.1


„Христо Ботев в моя детски свят”

 

Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава почит на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 140 години от гибелта на поета революционер Христо Ботев.

С творчеството си младите таланти от СОУ „Черноризец Храбър” възкресиха спомена за най-високите върхове на националния ни дух –  Априлската епопея и безсмъртния подвиг на гениалния поет Христо Ботев. Със средствата на художественото слово те изразиха своите представи за личността на героя. Творбата на Симона и Виктория от пети „б“ клас беше представена на 29 май 2016 година (неделя) в Народна библиотека „Иван Вазов“ в VI-то издание на Ротари проекта „Народните будители и Аз“, в което за първи път бяха връчени награди за индивидуално участие на отделни ученици. Есето им на тема „Христо Ботев в моя детски свят” беше отличено като най-добро в конкурса „140 години безсмъртие на Христо Ботев”.

Христо Ботев

В тоги и под шпалир завършиха ІV клас учениците на СОУ „Черноризец Храбър“

 

Тоги в тъмно-лилаво и шапки ала абсолвенти облякоха учениците при завършането на ІV клас в СОУ „Черноризец Храбър“.  На празника в училището, на 31 .05. 2016 г., децата преминаха  край подредените в шпалир родители. На прекрасно тържество всеки четвъртокласник получи своето удостоверение за завършен начален етап на образование.

Директорът на училището, г-жа Елена Кисьова, поздрави отличниците на випуска и раздаде грамота на всеки един от тях.

Четвъртокласниците поздравиха госпожа Кисьова и своите учители и им благодариха за грижите, добрината и професионализма.

Завършване на IV клас

Списък на учениците, записани за лятна занималня

 

Лятна занималня, група 1, 101 каб.

Лятна занималня, група 2, 102 каб.


Мажоретките на СОУ „Черноризец Храбър“ на фестивала „ХЕСА – САРА“ 2016

 

Мажоретките на СОУ „Черноризец Храбър“с ръководител Магдалена Богоева представиха училището изключително успешно на мажоретния фестивал „Хеса – Сара“,  който се проведе  в Летния театър на град Хисаря на 28 .05. 2016 г. Освен в конкурсната част, мажоретките дефилираха блестящо и в марш-парад.

Фестивалът няма конкурсен характер и не се излъчват групови победители.

Предстои участие на талантливите момичета в мажоретния фестивал „Слънчева Бесапара“ в град Пазарджик на 11 и 12 юни 2016 г.

Мажоретки Хисар

Предстоящи събития през месец май:

 

23 май 2016 г. – абитуриентски бал за Випуск 2016
24 май 2016 г. – шествие за Деня на славянската писменост и култура – „Тримонциум“
26 май 2016 г. – Награждаване на участниците в литературния конкурс „Черноризец Храбър“ – Исторически музей – Пловдив от 16,30 часа
26 май 2016 г. – Раздаване на удостоверенията за завършен І клас – 17,00 часа
27 май 2016 г. – Изложба в Библиотека „Иван Вазов“ от 17,00 часа


Класиране на литературен конкурс „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР“

1 – 4 КЛАС

Oбичам те, Българио!

 1. Георги Влахов – 2А
 2. Михаела Моллова – 2Б
 3. Мартин Иванов – 2А

Поощрителна награда за Виктория Машева 1Д клас

5 -8 КЛАС

Аз  те мисля, Родино!

 1. Иван Топалски – 5В
 2. Рая Чакърова – 6А
 3. Ивайла Янкова – 5Г

Поощрителна награда за Росица Димитриева 5А клас

9 – 12 КЛАС

България – каква съдбовна дума

 1. Мария Димчева – 10А
 2. Кристина Чирпанлиева – 10Б
 3. Васил Велев – 10Б

Поощрителна награда за Даниела Цветанова – 10Б

Официалната церемония по награждаването ще се състои в зала „Съединение“ на Исторически музей, гр. Пловдив на 26.05. 2016 г. от 16:30 часа.

 


Откриване на Детско полицейско управление

 

На 16 май 2016 г. тържествено открихме Първото „Детско полицейско управление“ в СОУ „Черноризец Храбър“. Второкласниците-доброволци бяха поздравени от Георги Данчев – Началник на V Районно управление – Град Пловдив и от г-жа Елена Кисьова – Директор на СОУ „Черноризец Храбър“. Присъстваха и Божидар Стойчев – началник сектор „Криминална полиция“, Иво Русев – началник сектор „Охранителна полиция“, Ганчо Иванов – полицейски инспектор и Христо Филипов – младши полицейски инспектор.

Беше представен екипът, който през следващите две години ще обучава младите полицаи. Доброволците положиха клетва и получиха от полицейските инспектори знака на Детското полицейско управление- специално изработени за тях фланелки,  на които е изобразена емблемата на ДПУ и девизът „ЧЕСТ и СПРАВЕДЛИВОСТ“.

Идеята на Детското полицейско управление е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за:

 • опазване на своя живот и този на приятелите си;
 • справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината;
 • отстояване своите права и отговорности пред обществото;
 • работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица.

 В учебната им програма са предвидени часове по безопасно поведение на пътя, курс по лична защита, оръжезнание, криминалистика, участие в полицейски проверки. Учениците ще преминат и лекции за справяне с агресията и за вредата от наркотиците.

Детско полицейско управление

Родителска среща

Уважаеми родители, на 11.05.2016г. от 18:00 часа ще се проведе родителска среща за учениците от 2,3,5,6,8,9,10 и 11 клас при СОУ „Черноризец Храбър“. Заповядайте!


Пъстри цветове и усмивки в нашата Великденска работилничка

 

На 28.04.2016г. в СОУ „Черноризец Храбър“ се проведе великденска работилничка. Ученици със специални образователни потребности, нашариха яйца, заедно със своите родители и ресурсни учители. С усмивки и веселие учениците твориха, а освен пъстрите цветове, пъстро беше и настроението. Децата изработиха великденски картички, които подариха на директора, ръководството на училището и учителите си.

По случай предстоящия християнски празник Възкресение Христово, директорът на училището Елена Кисьова подари на всяко дете великденски козунак и поздрави учениците, като им пожела здраве, светлина и цветни мечти.

Великденска работилничка

Представяне на учебна компания „Golden Sentence“ АД. Регионален панаир на учебните компании на JA Bulgaria

 

13062520_1105636489496101_927512647277096789_n
Големите победители в „Регионален панаир на учебните компании“- Хасково.
Учебна компания „Golden sentence“ ще представи СОУ „Черноризец Храбър“- Пловдив на националното състезание в град София.
Видео.

 


Писателката Божана Апостолова на посещение в СОУ „Черноризец Храбър“

 

Международния ден на книгата и авторското право- 23 април, третокласниците и по- малките ученици, отбелязаха с гостуването на „Малката голяма Божана“ или Божана Апостолова. Известната пловдивска писателка, издателка и детски автор плени всички в залата със своите увлекателни истории и разкри на учениците малка част от тайната да бъдеш творец.

Захласнати и запленени от творчеството на авторката, децата задаваха своите любопитни въпроси, на които получиха искрени и мъдри отговори. Накрая, с книга в ръка, всяко дете извоюва своя шанс за лична среща и автограф.

Божана Апостолова

Ученици посетиха Природонаучния музей и Планетариума

 

По случай 22 април денят на земята, ученици от IIв и IIIг клас посетиха природонаучния музей и планетариума в гр. Пловдив.

Природонаучен музей

Шест медала от математическия турнир „Математика без граници“

 

Ученици от ІІ и ІІІ клас от СОУ „Черноризец Храбър“ спечелиха 1 златен и 5 бронзови медала от международното математическо състезание „Математика без граници“. Останалите 65 участници бяха отличени със сертификати.

Сертификат получиха и госпожа Павлинка Дамянова – начален учител и госпожа Емилия Фиданова – учител по математика, за активната си дейност по подготовката и организацията на състезанието.

Това е последният, пролетен кръг на престижния конкурс, в който участие взеха  ученици от над 15 страни на 4 континента. Предстои големия финал на състезанието, който ще се проведе в Несебър през лятото.

Поздравления за медалистите и за всички участници в престижната международна надпревара. Благодарности на всички колеги, които са отдадени на подготовката и организацията на това вълнуващо състезание. Благодарим Ви!

Златен медал:

Петър Узунов – ІІІ „а „клас

Бронзов медал:

Евелина Точкова – ІІІ „а“ клас

Михаела Моллова – ІІ „б“ клас

Михаела Арбалиева – ІІ „в“ клас

Вяра Едрева – ІІ „в“ клас

Магдалена Куманова – ІІ „в“ клас

Математика без граници

Второкласници се срещнаха с детската писателка Диана Петрова

 

По повод Националния маратон на четенето (2.04. – 23.04.) посветен на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, децата от 2 а и 2 г клас в СОУ „Черноризец Храбър“ се забавляваха с творчеството на детската писателка Диана Петрова. Освен че е редактор и преводач, тя е автор на два сборника с приказки – „Двойната планета“ и „Мъдри приказки за деца и родители“. На 18 април второкласниците се срещнаха с нея и прочетоха приказката „Дупката на завистта“ . Те заедно обсъдиха няколко проблемни ситуации, като например как силното желания да притежаваме чужда вещ, може да загнезди в нас нечисти чувства и в резултат да ни скара с най-близките ни хора. След това децата влязоха в ролята на автори, като сами измислиха своя приказка. След игрите, в които децата бяха разказвачи, Диана Петрова разказа, какво означава за нея да бъде автор и как преминава нейният творчески ден. Гордост за учениците беше да представят и първата им ръчно изработена книга на класа, озаглавена „Втори „г“ разказва …“, която беше високо оценена от г-жа Петрова. В края на срещата децата имаха възможност да получат нейни книги с автограф, както и да се снимат за спомен.

Диана Петрова

цццЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР“

В конкурса могат да участват ученици от І до ХІІ клас, разделени в три възрастови групи със съответните теми:

І-ва група І–ІV клас – тема: „ Обичам те, Българийо!“

ІІ-ра група- V–VІІІ клас – тема: „Аз те мисля, Родино!“

ІІІ–та група- ІХ–ХІІ клас – тема: „България – каква съдбовна дума!“


Ученици със специални образователни потребности в партньорство с деца от масовото училище премериха сили на спортен празник

 

Регионален спортен празник по линия на „Спешъл Олимпикс – България“ обедини деца със специални образователни потребности и техните връстници от общообразователните училища в любимите игри – футбол и народна топка. В състезанието участваха отбори от ПУ „Стефан Караджа“ , ПУ „Драган Манчов“ Велинград, ПУ „Д-р П.Берон“ Ракитово, Ресурсен център -Пловдив, НУ „Климент Охридски“ Пловдив, СОУ „Черноризец Храбър“ Пловдив, ОУ „Г.Бенковски“ Велинград, ОУ „Димчо Дебелянов“ Пловдив, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с.Куртово Конаре, ОУ „Хр.Ботев“ Ракитово.

0dc3b01d5ae9a14f9bd77af2a7de69f6-620x310a09360213ea2f4a7d7ca8f123aed74d1-620x310


13015331_1159720954062336_9126728746287053296_n


Екип от  СОУ “Черноризец Храбър“  на Регионалната конференция на началните учители за насърчаване на четенето

 

Втората регионална конференция на началните учители „Училището – място за деца“, която се провежда по патронажа на г-жа Иванка Киркова, началник на  Регионален инспекторат по образованието – Пловдив обобщава създадения опит по темата  „Педагогически и училищни политики в начален етап за насърчаване на четенето“ , беше открита от народните представители Галя Захариева и Ирена Коцева.

Росица Якова и Ралица Рангелова, учители от СОУ „Черноризец Храбър“, презентираха добрите педагогически практики в училище на тема: „Да събудим удоволствието от четенето“.

Специален гост на конференцията беше и Меглена Кунева, Министър на образованието и науката. Министър Кунева заяви категоричната си подкрепа към учителите. В духа на темата тя допълни „Училище без учители – няма!“ . Министърът на образованието изрази и своя оптимизъм за бъдещето с думите : „Вие учителите ми давате големи надежди за страната“. Като център на нейното усилие, тя посочи учителя и неговата професионализация.

Конференция

 


Пролетна ваканция:

За учениците от 1 до 11 клас от 02.04 до 10.04.2016г.
За учениците от 12 клас от 02.04 до 04.04.2016г.

 


 

За поредна година СОУ „Черноризец Храбър“ посреща своите възпитаници, учители и родители с питка и мартеничка за здраве. Завързването на мартеничка е традиционен български обичай, с който си пожелаваме да сме здрави, щастливи и успешни през цялата година.

На 29.02.2016 г. в СОУ „Черноризец Храбър“ се проведе Мастер Клас с родители. Инициативата се осъществява като работилничка за изработване на мартенички за предстоящия празник, Първи март и участие в конкурса „Най-добър предприемач“. Всеки родител направи детето си щастливо при съвместната си дейност.

Баба Марта