Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя и на всеки на ръката, връзва някаква мечта!

Празникът на мартеничките е чакан и обичан от всички нас. Един уважаван български празник – Баба Марта – оживя благодарение на учениците от СУ “Черноризец Храбър”. За празника децата започнаха да се подготвят отрано, като увиваха бели и червени конци, плетоха мартенички, четоха стихове, разкази, приказки, легенди и предания за мартеницата и символиката и, разучаваха песни и гатанки, писаха поздравителни картички.
На Първи март фоайетата на училището грейват от многобройните мартенички, украсили ръцете на децата.

По традиция учениците от СУ“Черноризец Храбър“ бяха посрещнати в Първомартенското утро с мартеничка за ръка и пожелание да са здрави, румени, засмени.

   

А какво е празник за Първи март без Баба Марта? Е, и тя дойде – облечена в народна носия, хубава, румена и засмяна. Дойде, за да поздрави децата и им пожела здраве, щастие, успехи и благоденствие. Децата от своя страна я поздравиха с песни и танци.

С конкурса „Баба Марта бързала…“ уважихме една прекрасна българска традиция. Учениците от 1- ви до 5-ти клас имаха възможността да покажат своите умения и креативност в изработката на традиционни български мартеници. Получиха се чудесни и оригинални табла, направени с много старание. Всички участници трябва да се чувстват победители, но като на всеки конкурс, награда получават най-добрите. Победителите избрани с жури са следните:
1 „е“ клас, 2 „б“ клас, 3 „г“ клас, 4 „г“ клас и 5 „г“ клас.
Благодарим на всички участници в нашата инициатива.
Честита Баба Марта. Бъдете здрави.