Национално признание за учениците и преподавателите от СУ“Черноризец Храбър“

На 9. 11. 2018 година в Политехническия музей – гр. София се състоя връчването на наградите на отличените в националния етап от XXVI ученически конкурс под надслов “110 години независима България”. Този конкурс се организира от Национален клуб “Родолюбие” към КНСБ, под председателството на г-жа  Янка Такева, съорганизатори са Министерство на образованието и науката, Българска академия на науките, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и други патриотични неправителствени институции.

За трета година в  конкурса взеха участие учениците от СУ “Черноризец Храбър”, които се представиха и в трите категории: презентация, есе и реферат. Представиха се и двете възрастови групи: V – VII клас и VIII – XII клас.

Специалната награда на на БАН, Археологическия институт и музей получи Мариета Здравкова от VI “д” за реферат на тема “Културата на траките”.

Най-голямото отличие получи  Петър Иванчев от XII “а” клас за реферат на тема “Борбата за независимост на българите от Македония и Одринско 1878 – 1918 година”. След безапелационната защита на реферата си пред тричленото жури от Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Петър Иванчев успя да се пребори  за приза с още шест претенденти. Той ще получи и национална стипендия.

Консултанти на учениците бяха г-жа Милена Делевска – преподавател по български език и литература и г-жа Евелина Раднева – преподавател по история и цивилизации.

Г-жа Раднева получи специалната награда на Национален комитет “Родолюбие” за цялостен принос към патриотичните цели на конкурса и за активната си консултантска дейност.

Гордеем се, че  в нашето училище любовта към Родината се възпитава не само в учебните часове, но и в тишината и академичното усилие за изучаване  опита на предците ни и търсене на положителните исторически образци.

Започна и подготовката за участието на учениците в следващия конкурс, който е на тема “140 години от приемането на Търновската конституция”.