Обучения

Екип от  СОУ “Черноризец Храбър“  на Регионалната конференция на началните учители за насърчаване на четенето

 

Втората регионална конференция на началните учители „Училището – място за деца“, която се провежда по патронажа на г-жа Иванка Киркова, началник на  Регионален инспекторат по образованието – Пловдив обобщава създадения опит по темата  „Педагогически и училищни политики в начален етап за насърчаване на четенето“ , беше открита от народните представители Галя Захариева и Ирена Коцева.

Росица Якова и Ралица Рангелова, учители от СОУ „Черноризец Храбър“, презентираха добрите педагогически практики в училище на тема: „Да събудим удоволствието от четенето“.

Специален гост на конференцията беше и Меглена Кунева, Министър на образованието и науката. Министър Кунева заяви категоричната си подкрепа към учителите. В духа на темата тя допълни „Училище без учители – няма!“ . Министърът на образованието изрази и своя оптимизъм за бъдещето с думите : „Вие учителите ми давате големи надежди за страната“. Като център на нейното усилие, тя посочи учителя и неговата професионализация.


Обучават начални учители на методи за базова грамотност

 

В центъра на обучението днес е ученикът, затова учителят трябва да работи така, че детето да направи своята крачка напред. С това послание на старши експерта по начално образование в Регионалния инспекторат – Васка Атанасова, стартира днешният практикум в СОУ „Черноризец Храбър“.  56 преподаватели от 1 до 4 клас се включиха в обучението, на което се разясняваха базови понятия като какво е грамотност и какви са уменията, които трябва да постигнат малките ученици в начален етап. Тази грамотност следва да се постига не само в часовете по български, а по всички предмети, за да могат децата да се научат да извеждат най-същественото от даден текст.

Откриване и насърчаване на добрите учители в училището, провокиране на взаимодействие между тях, популяризиране на добри педагогически практики. Това е целта на обучението „Стратегии на преподаване и учене за постигане на базова грамотност на учениците от начален етап“.

     DSCF7137-620x413 DSCF7136-620x413

     DSC08810DSC08843