Посещение на Н.Пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела в СУ „Черноризец Храбър“ – 15.10.2019 г.

Посещението беше във връзка с датата 12 октомври, която във Венецуела се чества като „Ден на достойнството“ и е свързана с правата и културата на индианските общества.

Лично Нейно Превъзходителство г-жа Ориета Капони направи презентация на забележителностите, природните богатства, историята и част от екзотичната култура на своята страна – съвместното съжителство на различни етноси. Тя представи елементи от мултикултурното наследство и опита на народа на Венецуела в опазването и грижата за него. Г-жа Капони поясни, че съжителството на различни етноси в нейната страна не се възприема точно като толерантност. Тя свързва тази дума с компромис, а за нейния народ, свикнал на съвместно съжителство, да се живее заедно с общества с различна култура е естествено. Те живеят заедно и расизмът им е чужд.

Нейно Превъзходителство представи още и филм със заснети обичаи и танци, както и експонати от ръчно изработени произведения от традиционния бит на индианските общества във Венецуела, оригинални вещи, тъкани и облекла.

От страна на Посолството на  Република Венецуела беше направено дарение от 50 стола за учениците на СУ „Черноризец Храбър“.

Срещата на Нейно Превъзходителство с учениците на СУ „Черноризец Храбър“ е поредна и превърнала се в ежегодна традиция.  Тя проведе сърдечен и непринуден приятелски разговор с учениците на СУ „Черноризец Храбър“ , които изучават испански език – официален за Република Венецуела.

В заключение Посланикът припомни още веднъж значението на обучението по испански език, който е вторият най-говорим език в света и неговото познание със сигурност ще даде много нови възможности на учениците.

Нейно Превъзходителство се раздели със своите приятели – учениците и учителите от СУ „Черноризец Храбър“ с пожелание за нови такива срещи превърнали се в традиция и чакани с много радост.

Посещение на Н.Пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела в СУ "Черноризец Храбър" - 15.10.2019 г.