Хари Ешкенази запали по цигулката четвъртокласници

Цигулката има душа, краят й е охлювче, магаренце придържа струните й, а лъкът произвежда звук благодарение на космите от опашката на бели коне. Това научиха четвъртокласниците от училище „Черноризец Храбър” по време на първия урок на Фортисимо клас през новата учебна година.

Историите на велики композитори като Вивалди, Паганини и Бах им разказаха музикантите Ани Стойкова-Цончева и Хари Ешкенази, а първите опити на децата с магическия струнно-лъков инструмент аплодираха техните учители и районният кмет на „Тракия” Костадин Димитров.

„Мили деца, красив ли е звукът на този инструмент? А какво правим, когато много харесваме някое изпълнение? Точно така – аплодираме. А знаете ли каква е разликата между аплодисментите и начина, по който искаме да поканим изпълнителя отново на сцената“, попита Хари Ешкенази и заедно с четвъртокласниците изрепетира какво е ръкопляскане и какво е бис. После им изсвири откъс от Концерт за цигулка в Ла Минор на Вивалди и ги накара да изпълнят мотив от Пета симфония на Бетовен, за която великият композитор изрекъл фразата „Съдбата чука на вратата”, в поза „каратист”.

Ешкенази разказа на децата, че най-виртуозните цигулки на света са създадени от италианските лютиери и свиренето с тях е като дар за музиканта. Имах честта в една хотелска стая тук, в Пловдив, да се докосна до един такъв „Страдивариус”, наречен „Червеният Менделсон”. Тя е притежание на цигуларката Елизабет Питкерн и струва 4 млн. евро, разказа Хари Ешкенази.

Малчуганите научиха какво е пицикато и защо виртуозът Николо Паганини е наричан „цигулар на дявола“ от своите съвременници. В края на учебния Фортисимо клас децата имаха възможност да посвирят. Сред таблата с наречия и глаголни времена, под благия поглед на стария Славейков четвъртокласниците направиха своите първи стъпки в изпълнителското изкуство. Те изпратиха гостите си със специален подарък – сборник с поезия, проза и рисунки на децата от училището.