Венецуела присъства на празника по случай 40 годишния юбилей от създаването на СУ “Черноризец Храбър”

Посланикът на Боливарска република Венецуела в България, г-жа Ориета Капони, присъства миналия петък на честването на 40-годишния юбилей от създаването на училище „Черноризец Храбър“, първото училище в район „Тракия“ на град Пловдив, в което Посолството направи презентация на Венецуела пред учениците в часовете по испански език.

Директорът на училището, г-жа Елена Кисьова, обяви присъствието на представителката на венецуелската дипломаци в Дома на културата на град Пловдив, която от своя страна публично благодари за поканата да присъства на юбилейния празник на училището.

Посланикът изтъкна големите усилия, които преподавателката г-жа Кисьова полага в полза на училището и подчерта важната роля на програмата за обучение по испански език, поради това, че той е вторият най-говорим език в света и неговото познание със сигурност ще даде много нови възможности на учениците.

В заключение Посланикът припомни още веднъж значението на обучението за страната с думите „само образованието прави народите свободни”.

Впоследствие беше представена културна програма, в началото на която учениците пресъздадоха историята на „Черноризец Храбър“, средновековен български монах и писател.

Неговото име означава храбър монах. Последовател на братята Кирил и Методий, създатели на славянската азбука, той е работил в Преславската книжовна школа в края на 9 и началото на 10 век. Автор е на трактата За буквите , единственото известно негово произведение, придобило световна слава, което е посветено на защитата на славянската писменост от влиянието на чуждите, най-вече византийски среди, и техните поддръжници в България.