Дебат на тема “Имаме ли свобода на избор?”

На 5 март, в час по философия, учениците от 9 б клас паралелка “Графичен дизайн” проведоха стимулиращ дебат на тема “Имаме ли свобода на избор?”, с участието на г-жа Красимира Йовчева като модератор, г-жа Цветелина Пацева и г-жа Камелия Йорданова. 

Дебатът разгледа влиянието на социалните мрежи и медийните продукти върху свободата на избор, със специално внимание към свръхпотреблението. Учениците изследваха фактори като бързата мода, изхвърлянето на храна и влиянието на инфлуенсърите. Противопоставиха се един на друг, представяйки своите позиции и факти, оспорвайки тези на противниковия отбор. Интересно беше, че след гласуването публиката избра същия отбор като победител, който беше определен и от съдиите – ученици от 9 б клас. Това показа, че учениците са успели да представят своите идеи и аргументи убедително и ефективно.

Идеята за дебата възникна от задача по география, където учениците трябваше да изследват свръхпотреблението и неговите различни аспекти на влияние. Участието им не само ги стимулира да изразят мненията си, но и ги насочи към анализ на сложни проблеми в съвременния свят. Същевременно, снимките, направени  от учениците по фотография, допълниха дебата, като го направиха по-жив и интересен.   Този дебат беше не само възможност за изразяване на мнения и идеи, но и за обогатяване на знанията и разбирането за сложни теми като свободата на избор и свръхпотреблението.