Клубове по интереси

2023/ 2024 учебна година

Първо място в Националния поетичен конкурс „Рими с аромат на канела“

Талантливата Димана Маринова от IV б клас написа стихотворението „Канелени сладки“, с което спечели Първо място в Националния поетичен конкурс „Рими с аромат на канела“. 

Тя и всички останали участници от Клуб „Словото се превръща в поезия“ за пореден път показаха, че обичат поезията и могат да творят красиви рими.

клуб „Словото се превръща в поезия“

Участието на поетичен клуб „Словото се превръща в поезия“ в литературен конкурс „Моята мечтана Коледа“ донесе много награди на момичетата от четвърти клас. На тържественото награждаване на 12.12.2023 г. в Народно читалище „Гого Мавров“, гр. Пловдив децата изнесоха празничен рецитал с написаните от тях стихотворения. Първо място спечели Димана Маринова от 4б клас, второ място – Ивон Звездова от 4е клас и трето място – Пламена Шопова от 4г клас. Бяха връчени грамоти на останалите участници за „Най-красива коледна мечта“, за“ Най-оригинално оформление“, за  „Най-добро коледно пожелание“ и за „Най-истинско коледно вълшебство“. 

Поздравления на всички наградени! 

Нека и през идващата Нова година 

бъдат така вдъхновени 

и от хиляди мечти окрилени!


клуб „Здрави и щастливи“ в Пловдивския фестивал на науката

На 23 и 24.11.23 г. с ученици от клуб ,,Здрави и щастливи” посетихме първия Пловдивски фестивал на науката, който   се проведе  в Центъра по системна растителна биология и биотехнологии – град Пловдив.

Ние участвахме в  две мероприятия:

Работилница на тема ,,Тайните на химията” в зала “Котангенс” с ръководител доц. Лъчезар Христов, който е преподавател в СУ,,Свети Климент Охридски”. Учениците се запознаха с правилата за безопасна работа в химичната лаборатория, участваха в провеждането на интересни химични експерименти  като получаване и приложение на адсорбентите. Най-вълнуващият експеримент за тях бе получаване на слонска паста за зъби.

Работилница на тема ,,Домашна лаборатория по физика” в зала ДНК с ръководител д-р Стефан Николов от ПУ ,,П.Хилендарски”.

Д-р Николов демонстрира опити, за които не са необходими нито скъпа лаборатория, нито сложно оборудване. Те бяха вълнуващи и много интересни.Учениците бяха поканени в ПУ в катедрата по физика за още такива демонстрации.


“Европейската нощ на учените”

На 23.11.2023 г. и на 24.11.2023 г. ученици от клуб “Храна и здраве” взеха участие в тазгодишното издание на международната инициатива “Европейската нощ на учените” 2023 в Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) гр. Пловдив.

На 29.09.2023 г. учениците от клуб “Храна и здраве” взеха участие и в Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) гр. Пловдив.


2022/ 2023 учебна година

“Визуално програмиране на компютърни игри и анимации”

Отборът по “Визуално програмиране на компютърни игри и анимации” в СУ “Черноризец Храбър”, спечели своите отличия в 6-ти Национален конкурс “Super STEM България”, в категорията “Super STEM в училище 4-8 клас”. 

Шестокласниците – Деян, Иван, Димитър, Калоян и Крис показаха изключителен предприемачески дух, като разработиха проект на тема “Просто дишай”, свързан със замърсяването на въздуха в ж.р. “Тракия” от вредните емисии на автомобилите. 

Предложението им бе да се заменят автомобилите на гориво с електрически такива. За целта отборът събра данни за най-големия квартал на гр. Пловдив, които след това обработи, за да формулира и защити проекта си. 

За своята креативност и предложена идея отборът бе отличен с:

  • покана за участие в 3-та национална конференция с международно участие SMART STEM образование и и иновации 2023”, която ще се проведе от 13-15 април;
  • публикация на проекта в книгата “Ученически STEM проекти”;
  • поименни сертификати.

Успехи и за бъдеще, момчета, гордеем се с вас!


Любовта е вълшебство

В литературния конкурс „Любовта е вълшебство“, посветен на 14 февруари, взеха участие и учениците от начален етап. С много вдъхновение и трепет те написаха своите първи стихотворения за любовта и приятелството и разкриха поетичния си талант. Може да им се насладите тук


Конкурс поезия – отличие

Учениците от поетичния клуб за занимания по интереси „Словото се превръща в поезия“ към СУ „Черноризец Храбър“ получиха специалната награда „Отличен Колектив“ на Втория международен поетичен конкурс: „Защо пиша това писмо?“ на тема „Моето добро писмо“. Конкурсът беше организиран от ЛК „Многоточие и ИК „Многоточие“, а стихотворенията трябваше да бъдат написани на ръка върху хартия и изпратени по Български пощи. Всички писма на участниците в конкурса бяха оформени в електронна книга от техните съученици, посещаващи клуба за занимания по интереси „Мултимедийна работилница“.

Успех на малките таланти с големи и добри сърца!


Клуб “Храна и здраве” с ръководител Дияна Георгиева

Поредното предизвикателство

По случай Деня на християнското семейство на 22.11.2022 г. и откриването на новия АРТ център учениците от клуба приготвиха почерпка за гостите и колегите. Децата проявиха креативност и развихриха фантазията си в солени и в сладки изкушения.

Посещение на клуб ,,Здраве и спорт“ във фитнес Атлетик

Спорта е здраве, а здравето е нашата цел!

  Ученици от клуб ,,Здраве и спорт“ посетиха фитнес Атлетик и проведоха интензивна тренировка под ръководството на трима фитнес инструктори. Те получиха информация за ролята на правилното дишане и етапите при една тренировка, ролята на разгряването  и стречинга. Посещението във фитнеса беше интересно и забавно!