Пътуване в славни времена –тържество по случай Деня на народните будители

В навечерието на общобългарския празник на историческа памет и национално самочувствие, всички третокласници запяха химна на училището, изправени на крака. Така те отдадоха своята почит към защитника на славянската писменост, народния будител Черноризец Храбър, патрон на училището

Преклониха се пред паметта на героите, борили се за пребъдването на българския дух Васил Априлов, Христо Г. Данов, Йоаким Груев, Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, като тържествено поднесоха цветя пред техните портрети.            

Празникът продължи с изпълнение на песента „Я кажи ми, облаче ле бяло” в съпровод на кавал, което развълнува и внесе носталгия в душите на всички.

            Втората част на тържеството продължи със своеобразно пътуване на дете, пренесено от България в славните времена на будителите. Опознавателното пътешествие започна със среща на детето с Паисий Хилендарски и неговия завет към всички българи: „Ти, българино, не се срами, знай своя род и език!”.

На сцената оживяха просветителите, книжовниците, борците за национално освобождение: Неофит Рилски, Петър Берон, Христо Ботев, Васил Левски, Райна Княгиня, Георги Бенковски. Патриотичният дух завладя всички след рецитала на стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!” и „Хубава си, моя горо” на твореца-революционер Любен Каравелов.

В знак на признателност към всички будители, родолюбиви българи, прославили България участниците изпяха песента „Да се знае, да се помни”.

В края на тържеството учениците изразиха своето уважение към будителите на днешното съвремие – техните учители, цитирайки вдъхновяващото послание на г-жа Елена Кисьова, директор на нашето училище:

               „Свещенодействай, УЧИТЕЛЮ,

                       защото градиш храма

                     на светлината и знанието!”

 

Всеки ден тези думи ни посрещат от сградата на училището и ни напомнят да пазим и надграждаме делото на създателите и пазителите на нашата духовна традиция, събудили българското самосъзнание!

            Ръководството на училището награди участниците с химикалки и грамоти за отличното им представяне и положен труд!

Честит празник, будители!